Categorieën
Klachten

Wat te doen bij bekkenpijn rond zwangerschap?

Positie van SI-gewrichten en symfyse in het bekken

Bekkenpijn kan ontstaan als gevolg van zwangerschap. Het hormoon relaxine zorgt ervoor dat bindweefsel rekbaarder wordt. Gewrichten zijn daardoor tijdelijk beweeglijker en minder stabiel. Als het niet lukt om dit voldoende te compenseren door het aanspannen van diepe spieren, kan dit pijnklachten geven. De pijn ontstaat meestal in de bekkengewrichten.

De twee rode punten bovenin de afbeelding zijn de sacro-iliacale (SI-)gewrichten waar de heupbotten met het heiligbeen zijn verbonden. Deze gewrichten bevinden zich laag op de rug, ongeveer ter hoogte van de kuiltjes die je daar kunt voelen. Het rode punt onderin de afbeelding is de symfyse, de verbinding van het linker- en rechterheupbot aan de voorzijde – je “schaam”bot. Deze verbinding opent zich een klein stukje tijdens de bevalling zodat de baby gemakkelijker geboren kan worden omdat de bekkenuitgang zo iets ruimer wordt. De relaxine heeft dus een goed doel! Maar dit hormoon komt al aan het begin van je zwangerschap in je bloed. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Soms leiden de beweeglijkere gewrichten tot bekkenklachten, eventueel uitstralend in bil of been.

Het kan helpen om bewust je diepe buikspieren in te zetten om je bekken te stabiliseren steeds voordat je in beweging komt. Ik leer je graag hoe je dat doet! Daarnaast zijn er vele tips en trucs om met bekkenpijn tijdens de zwangerschap om te gaan. Meestal zijn de klachten na de bevalling geheel verdwenen. Maar soms blijven ze, of beginnen ze juist dan pas. Het bindweefsel van je gewrichten is net na de bevalling nog steeds erg rekbaar – het duurt een tijd voordat het effect van de relaxine is uitgewerkt. Als je klachten hebt, loop er dan niet mee door, maar kom langs voor onderzoek, advies en oefeningen!