Categorieën
Klachten

Wat helpt bij bekkenpijn?

Bekkenpijn kan ook buiten de periode rond de zwangerschap optreden en ook mannen kunnen er last van hebben.

Categorieën
Klachten

Wat kun je doen tegen ontlastingsverlies?

Bij ongewild verlies van ontlasting kan het soms helpen om te zorgen voor meer vezels in je voeding, of om je bekkenbodemspieren te trainen.

Verlies van ontlasting kan namelijk, onder meer, ontstaan door:
– te dunne ontlasting
– een te zwakke kringspier en/of bekkenbodem.

Als de ontlasting te dun is, dan is het voor de bekkenbodem soms niet mogelijk om die tegen te houden. In dat geval kan het soms helpen om ervoor te zorgen dat de ontlasting een betere consistentie krijgt: dikker wordt. Dat lukt vaak door meer vezels te eten. Al maak je altijd gezonde keuzes, dan nog kan de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt onvoldoende zijn. Het voedingscentrum adviseert 30 tot 40 gram vezels per dag. In hun vezellijst lees je hoeveel vezels voedingsmiddelen bevatten. Dat valt soms best tegen! Je zou een emmer havermoutpudding moeten eten om aan je dagelijkse portie vezels te komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met de vezellijst kun je berekenen hoeveel vezels je met je huidige voedingspatroon binnen krijgt, en je kunt er ook mee uitvinden hoe je gemakkelijk je vezelinname kunt verhogen. Tutti frutti is bijvoorbeeld een goede vezelleverancier. Daar moet je wel van houden. Maak je geen zorgen dat je ontlasting te dik wordt: vezels hebben de bijzondere werking om te dunne ontlasting dikker te maken en te harde ontlasting zachter.

Natuurlijk kan er ook een heel andere oorzaak zijn van te dunne ontlasting: van een buikgriepvirus tot psychische stress. Raadpleeg bij twijfel je huisarts!

Als je ontlasting niet te dun is, maar je verliest het toch soms ongewild, dan kan het zijn dat je bekkenbodem niet sterk genoeg is, of onvoldoende uithoudingsvermogen heeft, om de ontlasting op te houden. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je de aandrang niet voelt, en er daardoor niet op tijd op kunt reageren. Een vaginale achterwandverzakking kan ook een rol spelen. Bekkenfysiotherapie kan helpen om de bekkenbodem te versterken en kan soms ook helpen verzakkingssymptomen te verminderen.

Categorieën
Klachten

Waarom moet ik zo vaak plassen?

Je bent een half uur geleden naar de wc geweest om te plassen, en nu voel je alweer aandrang. En het lijkt wel of dat de laatste tijd vaker gebeurt.

Categorieën
Klachten

Wat kan helpen bij obstipatie?

Obstipatie, ook wel ‘verstopping’ van ontlasting kan te maken hebben met:
– te weinig drinken
– te weinig vezels eten
– te weinig bewegen
– een te gespannen bekkenbodem hebben.

Categorieën
Klachten

Wat kun je doen tegen urineverlies?

Er zijn twee soorten urineverlies:

  • Stress urine incontinentie
  • Urge urine incontinentie.

Je kunt ook last hebben van een combinatie van beide.

Categorieën
Klachten

Wat te doen bij bekkenpijn rond zwangerschap?

Positie van SI-gewrichten en symfyse in het bekken

Bekkenpijn kan ontstaan als gevolg van zwangerschap. Het hormoon relaxine zorgt ervoor dat bindweefsel rekbaarder wordt. Gewrichten zijn daardoor tijdelijk beweeglijker en minder stabiel. Als het niet lukt om dit voldoende te compenseren door het aanspannen van diepe spieren, kan dit pijnklachten geven. De pijn ontstaat meestal in de bekkengewrichten.

De twee rode punten bovenin de afbeelding zijn de sacro-iliacale (SI-)gewrichten waar de heupbotten met het heiligbeen zijn verbonden. Deze gewrichten bevinden zich laag op de rug, ongeveer ter hoogte van de kuiltjes die je daar kunt voelen. Het rode punt onderin de afbeelding is de symfyse, de verbinding van het linker- en rechterheupbot aan de voorzijde – je “schaam”bot. Deze verbinding opent zich een klein stukje tijdens de bevalling zodat de baby gemakkelijker geboren kan worden omdat de bekkenuitgang zo iets ruimer wordt. De relaxine heeft dus een goed doel! Maar dit hormoon komt al aan het begin van je zwangerschap in je bloed. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Soms leiden de beweeglijkere gewrichten tot bekkenklachten, eventueel uitstralend in bil of been.

Het kan helpen om bewust je diepe buikspieren in te zetten om je bekken te stabiliseren steeds voordat je in beweging komt. Ik leer je graag hoe je dat doet! Daarnaast zijn er vele tips en trucs om met bekkenpijn tijdens de zwangerschap om te gaan. Meestal zijn de klachten na de bevalling geheel verdwenen. Maar soms blijven ze, of beginnen ze juist dan pas. Het bindweefsel van je gewrichten is net na de bevalling nog steeds erg rekbaar – het duurt een tijd voordat het effect van de relaxine is uitgewerkt. Als je klachten hebt, loop er dan niet mee door, maar kom langs voor onderzoek, advies en oefeningen!